Alles wat je moet weten over: cocktailjurken

maart 12, 2015 Uit Door Susanne

De kans is groot dat je dit artikel hebt gevonden omdat je bent uitgenodigd op een feestje waar de dresscode een cocktailjurk voorschrijft. Maar wat betekent dit nu precies?

Een cocktailfeestje zit tussen formeel en casual in, qua sfeer van het feest zelf en ook qua dresscode. Meestal vinden cocktailfeestjes plaats aan het einde van de middag of het begin van de avond, bijvoorbeeld na werktijd of vóór het diner. Ze zijn een gelegenheid om bij te praten, te netwerken of nieuwe mensen te ontmoeten. Er worden drankjes en hapjes geserveerd en de meeste cocktailfeestjes duren maximaal een uurtje of twee.

cocktailfeest van het werk

Een geschikte cocktailjurk kiezen

Vroeger was de lengte van de cocktailjurk altijd tot aan de knie, maar tegenwoordig mag het ook korter. Vooral als je nog jong bent, is een wat kortere cocktailjurk mooier en feestelijker, maar zorg wel dat het gepast is voor de gelegenheid. Een cocktailparty vóór een operavoorstelling vraagt om een nettere jurk dan een cocktailparty met je collega’s na werktijd bijvoorbeeld. Ook de manier waarop je de uitnodig hebt ontvangen zegt veel over hoe formeel een cocktailparty is. Een officiële uitnodiging op papier duidt op een formeler feest dan een uitnodiging via de telefoon of email.

Het is de bedoeling dat een cocktailjurk elegant, chique en feestelijk is, en ook de sieraden, schoenen en accessoires mogen opvallend en feestelijk zijn. Hoge hakken en panty’s zijn een must bij een cocktailjurk en je kunt kiezen voor een open of een gesloten teen.

Little Black Dress

Een zwarte cocktailjurk is altijd een goede optie en eigenlijk zou iedere vrouw een ‘little black dress’ in haar kledingkast moeten hebben hangen voor speciale gelegenheden. Een mooie en elegante zwarte cocktailjurk is een ideale little black dress waarmee je alle kanten op kunt.

Cocktailjurken met lange mouwen kunnen net zo elegant en feestelijk zijn als strapless jurkjes, halterjurkjes of jurkjes met schouderbandjes. Kies bij een jurk met lange mouwen voor een iets korter model, om te voorkomen dat je er te formeel uitziet. Een jurk met een wat bloter bovenlijfje kan beter wat langer zijn, maar niet langer dan tot de knie.

Kleurrijk mág!

Kleurrijke cocktailjurkjes mogen altijd, zolang je maar het juiste materiaal kiest. Een kleurrijke jurk in zijde, chiffon, kant of een hoge kwaliteit synthetisch materiaal is altijd goed. Kies je voor katoen of bijvoorbeeld tricot dan is het extra belangrijk om er voor te zorgen dat het ontwerp elegant en feestelijk is, anders lijkt het alsof je een zomerjurkje draagt.

Een model kiezen

Zowel aansluitende jurkjes als wijde jurkjes zijn geschikt voor een cocktailparty. Kies daarom een model waar in je figuur het beste tot zijn recht komt. Heb je wat betere heupen dan is een jurkje met een slanke taille en een wijde of vloeiende rok een goede optie om je sterke punten te accentueren en je zwakke punten te verbergen. Ook als je een vrij recht figuur hebt dan kan een jurk met een vloeiende rok je wat meer ronde vormen geven. Heb je een geschikt figuur voor een aansluitende jurk? Draag er dan gerust eentje naar een cocktailfeestje, het zal je een chique en elegante look geven.