De halterjurk: hoe en wat

oktober 12, 2015 Uit Door Susanne

De halterjurk is een bijzonder soort jurk die eigenlijk al sinds de jaren 30 staat voor glamour en vrouwelijkheid. In eerste instantie was iedere jurk uniek en werden ze met de hand gemaakt voor rijke vrouwen die wilden stralen op de vele galafeesten die in die tijd werden gehouden. De trend van de halterjurk sloeg daarna goed aan. Denk maar eens aan Marilyn Monroe, zij was één van de eerste Hollywood vrouwen die vaak halterjurken droeg.

Tegenwoordig zijn er tientallen variaties op de halterjurk, van formele avondjurken tot feestelijke cocktailjurkjes en zomerjurken. De modellen kunnen erg van elkaar verschillen, bij sommige soorten loopt de stof in twee vrij brede stroken naar de nek toe, waardoor er een duidelijk decolleté te zien is, bij sommige andere soorten is er slechts 1 strook stof die naar de hals toe loopt en steeds smaller wordt (zonder decolleté) en bij de hals een ring vormt die rondom de hele hals en nek loopt.

Past een halterjurk bij mijn figuur?

Ondanks de verschillende modellen halterjurken, is er helaas toch niet een halterjurk voor iedere vrouw. Bij sommige lichaamsvormen is een halterjurk gewoon niet zo flatterend en staat een jurk met mouwtjes, schouderbandjes of een strapless jurk beter.

Heb je brede schouders, een recht figuur of een zandloperfiguur dan zal een halterjurk je goed staan, maar heb je een peerfiguur dan zal het model van een halterjurk je figuur meestal niet complimenteren.

Een halterjurk heeft een driehoekig model, smal van boven en breed van onderen. Dit komt overeen met het peervormige figuur dan sommige vrouwen hebben. Als je vrij smalle schouders hebt, een smal bovenlijf en vrij brede heupen dan weet je dat je een peervormig figuur hebt.

Met een halterjurk verdubbel je dus het effect van het smalle bovenlichaam en brede onderlichaam, terwijl het juist zou flatteren om dit effect om te draaien door het bovenlichaam breder te doen lijken en het onderlichaam slanker.

Hoe vind ik het juiste model?

Het belangrijkste bij een halterjurk is dat de jurk goed aansluit rond je middel en rond je boezem. Heb je wat bredere heupen, kies van voor een halterjurk die niet te strak zit rond je heupen. Een wat lossere jurk, of een jurk met plooien, zal je vormen slanker doen lijken.

Slanke vrouwen kunnen kiezen voor een strakke jurk of juist voor een halterjurk met wat laagjes of ruches op de rok, om je wat meer vorm te geven.

Heb je een wat voller figuur met vollere borsten dan staan bredere banden voor het haltergedeelte mooier. Het doet je slanker lijken en zorgt tegelijkertijd ook voor meer ondersteuning.

Slankere vrouwen kunnen in principe ieder soort halterjurk dragen, en de keuze zal dus voornamelijk afhangen van de gelegenheid waar je de jurk wilt dragen. Omdat iedere vrouw een andere cupmaat heeft, kun je het beste een aantal verschillende modellen uitproberen om te zien wat je het beste staat. Omdat er zo veel verschillende soorten bovenlijfjes zijn met een haltermodel is het belangrijk om een model te vinden dat goed om je boezem valt.

Welke BH draag ik onder een halterjurk?

Sommige halterjurken hebben voorgevormde cups of versteviging en kun je dus zonder een BH dragen. Heb je wel een BH nodig, kies dan voor een strapless BH of een ‘multiway’ BH, waarbij de bandjes op verschillende manieren gedragen kunnen worden, zowel over de schouders als in de nek.

Welk soort je ook kiest, in een halterjurk zul je er altijd vrouwelijk en elegant uit zien.