Een introductie tot de rode jurk

december 2, 2015 Uit Door Susanne

De kleur van de liefde. De kleur van warmte. De kleur van passie.

Maar rood is veel meer dan dat. Wist je dat men vroeger geloofde dat de kleur rood een beschermende werking had? En magische krachten? Rood was de kleur van vele koninklijke mantels. Het was vast geen toevallig gekozen kleur.

In de tijd van de Romeinen was rood de kleur van de trouwjurk. Een rode trouwjurk zou zorgen voor een huwelijk vol liefde en vruchtbaarheid.

Red dress effect

Het zal je misschien verrassen dat er al veel onderzoek is gedaan naar het zogenaamde “red dress effect”. Zijn vrouwen echt aantrekkelijker in rode jurken? Volgens veel mannen wel. Maar dat is niet het enige, en zeker niet het meest belangrijke. Er is namelijk gebleken dat vrouwen die zich in het rood kleden meer kracht en zelfvertrouwen uitstralen en dat rood dus veel meer vertegenwoordigt dan alleen romantiek en seksualiteit.

En het bewijs is duidelijk, veel invloedrijke vrouwen worden regelmatig in rode jurken gespot, zoals Michelle Obama bijvoorbeeld. Als iemand in haar positie een rode jurk kan dragen, dan kan iedere vrouw een rode jurk dragen!

De regels voor het dragen van een rode jurk

De dresscode voor het dragen van een rode jurk is simpel en duidelijk:

  1. Kies voor smaakvol. Vermijd een te diep decolleté, een te korte jurk, te transparant, met andere woorden, vermijd alles wat te.
  2. Pas op met accessoires. Een rode jurk straalt kracht uit en heeft daarom weinig versiering nodig. Met teveel accessoires kun je er als een kerstboom uit komen te zien.
  3. Combineer een rode jurk alleen met donkerblauwe of zwarte accessoires (jas, schoenen, tas…)

Welke make-up kleuren?

Neutrale kleuren, bruintinten en grijstinten doen het over het algemeen erg goed met een rode jurk. Kleuren zoals roze of paars moet je absoluut niet kiezen in combinatie met een rood kledingstuk.

Nagellak in dezelfde kleur als je oogschaduw is een goede en veilige keuze, en een French manicure kan altijd. Durf je rode nagels aan, kies dan óf voor vingernagels óf teennagels in het rood en niet allebei.

Rode lippen zijn geen probleem, maar hou het subtiel en zorg dat de kleur rood goed past bij de jurk. Een rode gloss past vaak beter bij een rode jurk dan een felle rode lippenstift. Kies je voor rode lippenstift, hou je oogmake-up dan zo naturel mogelijk.

Tenslotte nog een klein advies…

Misschien heb je nu de kriebels gekregen en wil je meteen gaan shoppen voor een rode jurk. Heb je straks eenmaal je perfecte rode jurk gevonden, onthoud dan één ding: draag hem niet naar een bruiloft. Het zal nu wel duidelijk zijn dat een rode jurk de aandacht trekt en dat is iets wat je moet proberen te vermijden op een bruiloft. Gun de bruid haar dag in de schijnwerpers en kies voor een mooie pastelkleur bijvoorbeeld. Je rode jurk zal het je niet kwalijk nemen.